Ta körkort Intensivkurs

Vi erbjuder intensivkurs för din körkortsutbildning. Du bestämmer själv din tempo och hur intensivt du vill köra. Vi kommer att boka in dig på de närmaste obligatoriska utbildningarna som Riskettan och Risktvåan (Halkan). Därefter bokar bokar vi in din teoriprov när du känner dig redo och slutligen bokar vi körprovet tillsammans.

Körlektioner

Vi kommer att börja med att boka dina körlektioner. Vi erbjuder körlektioner även på helger och på flera språk. Våra lärare är kända för sin tålmodighet och pedagogik.

1. Riskettan

Riskettan eller ”Riskutbildning del 1”, är en obligatorisk utbildning för alla som ska ta körkort. Utbildningen fokuserar på risker i trafiken, särskilt de som är kopplade till alkohol, droger, trötthet och andra beteenden som kan påverka körförmågan negativt. Här är några viktiga punkter om Riskettan:

Syfte: Målet är att öka medvetenheten om risker och attityder som påverkar trafiksäkerheten, och därmed minska antalet olyckor och trafikförseelser.

Innehåll: Utbildningen omfattar bland annat information och diskussioner om:

– Beteenden och attityder som kan leda till farliga trafiksituationer
– Trötthetens effekter på förare
– Alkohol och drogers påverkan på körförmågan

Genomförande: Riskettan måste genomföras hos en godkänd utbildare, som oftast är trafikskolor eller andra utbildningsinstitut.

Godkännande: Efter genomförd och godkänd Risketta registreras detta elektroniskt hos Transportstyrelsen, vilket är en förutsättning för att få genomföra kunskapsprovet och körprovet.

Giltighet: Intyget från Riskettan är giltigt i fem år, vilket innebär att man måste ha klarat sitt körkort inom den tiden, annars måste utbildningen göras om.

Riskettan är en viktig del av körkortsutbildningen och bidrar till att skapa säkrare och mer medvetna förare på vägarna.

2. Halkan

”Halkan”, eller Riskutbildning del 2 (Risktvåan), är också en obligatorisk del av körkortsutbildningen som fokuserar på körning under svåra förhållanden, särskilt på halt väglag. Här är några viktiga punkter om halkan:

Syfte: Utbildningen syftar till att ge dig praktisk erfarenhet av hur det är att köra under svåra förhållanden, som halka, och att öka din medvetenhet om risker och hur du kan hantera dem. Målet är att förbättra trafiksäkerheten genom att förbereda dig på att hantera farliga situationer.

Innehåll:

– Praktiska övningar: Du får köra på en halkbana där du får uppleva hur det känns att förlora kontrollen över fordonet, och lära dig tekniker för att hantera och undvika sådana situationer.
– Teoretiska inslag: Utbildningen inkluderar också teoretiska delar där du lär dig om hur olika väderförhållanden påverkar väggrepp, bromssträckor och hur man bäst anpassar sin körning.

Genomförande:

– Utbildningen tar ca 3,5 timmar.
– Vi genomför den på Bulltoftabanan i Malmö som är en halkbana och är utrustade för att simulera olika typer av halka och svåra körförhållanden.
– Ni kommer att vara fyra elever med en lärare men varje elev kommer att köra en egen bil helt ensam. Vanligtvis för första gången i livet.

Lärdomar:

– Hur du hanterar bilen vid plötsliga hinder och hur du bromsar och styr på halt underlag.
– Betydelsen av att hålla rätt hastighet och avstånd till andra fordon under svåra förhållanden.
– Riskmedvetenhet och förebyggande av olyckor genom defensiv körning.

Intyg: Efter att du har genomfört och blivit godkänd på halkan, registreras detta elektroniskt hos Transportstyrelsen. Intyget är giltigt i fem år, vilket innebär att du måste ha tagit ditt körkort inom denna tid, annars måste du genomföra utbildningen igen.

Förberedelser: För att få ut maximalt av halkan bör du ha en viss körvana och känna dig bekväm med grundläggande körtekniker. Normalt är det vi som bedömmer om du är redo för att göra halkan.

Halkan är en viktig del av körkortsutbildningen som ger dig värdefull erfarenhet och kunskap för att bli en säker förare, särskilt under vintermånaderna när väglaget kan vara förrädiskt.

3. Teoriprovet

Teoriprovet eller kunskapsprovet, är en central del av körkortsutbildningen. Här är en översikt av vad teoriprovet innebär:

Syfte: Teoriprovet är utformat för att säkerställa att du har tillräckliga teoretiska kunskaper om trafikregler, vägskyltar, fordonskunskap och trafiksäkerhet för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Förberedelser: För att förbereda dig för teoriprovet bör du studera:

– Trafikregler och vägskyltar
– Trafiksäkerhet och riskmedvetenhet
– Fordonskunskap
– Miljöaspekter kopplade till bilkörning
– Situationsbedömning i olika trafikmiljöer

Du kommer att få tillgång till all teorimaterial online via oss. Vi använder oss av online studeringsmaterial och som består av förklaringar och olika tester för att öva inför provet.

Provet: Teoriprovet består av 70 frågor, varav 65 poängsätts och de övriga 5 är testfrågor som inte räknas med i resultatet. Du måste få rätt på minst 52 frågor för att bli godkänd på provet. Provet omfattar frågor inom olika områden som trafikregler, fordonskännedom, miljö, och trafiksäkerhet.

Genomförande:

– Provet genomförs på en dator på Trafikverkets förarprovskontor.
– Du har 50 minuter på dig att genomföra provet.
– Frågorna är flervalsfrågor där endast ett svarsalternativ är rätt.

Stöd:

– Det går att göra provet på flera olika språk för den som inte kan svenska.
– Man kan få frågorna och svaren uppläst för den som har dyslexi.
– Det finns möjlighet till förlängd tid för den som behöver extra tid.
– Det finns möjlighet till att göra provet med tolk för den som behöver.

Ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig med dessa.

Resultat: Du får ditt resultat direkt efter att du har avslutat provet. Om du blir godkänd är resultatet giltigt i fyra månader, och under den perioden måste du också klara körprovet för att få ditt körkort.

Omprov: Om du inte klarar teoriprovet får du möjlighet att boka om och göra ett nytt prov. Det kan vara bra att analysera vilka områden du hade problem med och fokusera extra mycket på dessa innan du gör om provet.

Vanliga frågor: Frågorna i teoriprovet kan handla om exempelvis:

– Hur olika vägskyltar ser ut och vad de betyder
– Trafikregler för olika typer av vägar och situationer
– Hur olika väderförhållanden påverkar körningen
– Förståelse för hur alkohol och droger påverkar körförmågan
– Grundläggande fordonskunskap och säkerhetskontroller

Att noggrant förbereda sig och öva regelbundet är nyckeln till att lyckas med teoriprovet.

4. Körprovet

Körprovet, som också kallas för uppkörningen, är det praktiska provet som du måste klara för att få körkortet. Här är några viktiga aspekter av körprovet:

Syfte: Körprovet är utformat för att bedöma om du har tillräckliga kunskaper och färdigheter för att köra bil på ett säkert och ansvarsfullt sätt i trafiken.

Förberedelser: Innan du kan genomföra körprovet måste du ha:

– Genomfört och blivit godkänd på Riskutbildning del 1 (Riskettan) och del 2 (Risktvåan).
– Klarat det teoretiska kunskapsprovet.
– Bokad tid för körprovet via Trafikverket eller trafikskolan. För att bokas via trafikskolan så måste din trafiklärare bedöma att du är redo för prov.

Provet:

Provet börjar vanligtvis med en säkerhetskontroll. Du måste visa att du kan göra en grundläggande säkerhetskontroll av bilen. Detta kan inkludera kontroll av belysning, däck, bromsar och andra viktiga funktioner.

Du kommer sedan att börja köra en rutt som inkluderar olika trafikmiljöer. Normal så kör man på villaområde, stadstrafik, landsvägar och motorväg. Under körprovet kommer inspektören också att be dig att parkera bilen någonstans eller att vända på ett lämpligt sätt.

Bedömning:

Inspektören gör en helhetsbedömning av din körning. Bedömningen baserar sig på fem huvudområden i din körning:

– Trafiksäkerhet och beteende
– Säkerhetskontrol
– Trafikregler
– Manövrering
– Miljövänlig körning

Resultat: Efter körprovet får du omedelbart besked om du har blivit godkänd eller inte. Om du blir godkänd så får du köra direkt med din ID-kort inom Sverige. Du får sedan ett brev inom några dagar från posten för att hämta ditt körkort. Om du inte blir godkänd får du feedback på vad som behöver förbättras, du kan därfter öva lite mer och boka ett nytt prov.

Vanliga orsaker till underkännande:

– Brist på manövrerig, alltså parkeringar och backning
– Dåligt placering i olika situationer
– Riskbedömning och säkerhetsmarginaler
– Inte tillämpat trafikreglerna
– Hastighetanpassning i olika situationer

Genom att vara väl förberedd och lugn under körprovet kan du öka dina chanser att lyckas och få ditt efterlängtade körkort.

Kontakta oss

Tveka inte att ringa eller mejla oss så hjälper vi dig.

Ring

040-13 14 20

SMS

0700 52 53 59

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.

Kontakta oss